sobota 23. ledna 2010

Kde žijeme...

Existuje jediná podívaná, která je velkolepější než moře, a tou je hvězdná obloha. Existuje jediná podívaná, která je velkolepější než hvězdná obloha, a tou je nitro duše.

Viktor Hugo (Bídníci)





Po delší odmlce bych vám chtěl představit jedno video, které mě v nedávné době zaujalo. Jedná se o počítačový model vesmíru, tak jak ho vědci doposud poznali.

Vlastně toto video mě přivedlo k jistému zamyšlení - žijeme na planetě, která obíhá kolem jedné hvězdy. Tato hvězda je součástí této galaxie, Mléčné dráhy, a spolu s dalšími miliardami hvězd obíhá okolo jejího centra. Jenže pokud bychom měli možnost vystoupit z této galaxie a postavit se kamsi do mezigalaktického prostoru, spatřili bychom mnoho jiných galaxií. Dokonce by jich bylo mnohem více, než-li je vidět hvězd na nebi za nejtemnější pozemské noci. Možná bychom i měli možnost spatřit, že se tyto galaxie shlukují do takových "mraků", kterým vědci říkají clustery. A jeden cluster může obsahovat nespočetné množství takovýchto galaxií.

Toto všechno se nachází ještě v mnohem větším prostoru, jehož hranice (pokud je mi známo) zatím nebyly nikým nalezeny. A najednou přichází člověk, žijící na jakési neviditelné a bezvýznamné tečce kdesi uprostřed toho všeho a řeší své "velké" problémy, s pocitem své vlastní "důležitosti", s představami a sny o své osobní "velikosti". Takový je bohužel stav mnoha lidí, žijících v současné společnosti.

Nicméně nechci nyní kritizovat nebo říkat, co by jak mělo být. Jen mi přijde více než zřejmé, že všichni žijeme v obrovské bublině vytvořené naší myslí, přičemž skutečnost, taková jaká je, nám v tomto stavu absolutně uniká.

Toto video zcela jistě přináší mnohem víc věcí k zamyšlení, než-li to, které jsem naznačil. To nechám na každém z vás dle toho, zda-li vás nějakým způsobem osloví. Jen zmíním, že každá tečka, kterou můžete při nejvetším přiblížení spatřit, značí jednu galaxii.

Zdroj:
http://www.youtube.com/watch?v=W35SYkfdGtw

Žádné komentáře:

Okomentovat